Nieuws

You Are Here: Home / Nieuws

MAG IK E10 BRANDSTOF IN MIJN TUINMACHINE GEBRUIKEN?

Categories:

Welke brandstof moet ik gebruiken?

Welke brandstof is het beste voor mijn machine? Is E10 benzine geschikt? Hoe kan ik problemen voorkomen? Wat is Alkylaat benzine? Onderstaande tekst geeft u uitleg op al deze vragen.

Uw machine start altijd en uw gezondheid is beschermd

Uiteraard kunt u in alle 4 takt motoren van  Honda, Briggs&Stratton, Kawasaki, MTD, Stiga, Subaru, Loncin   etc.   gewone normale Euro 95 Loodvrije benzine gebruiken en kunt u voor alle 2 takt motoren Euro Loodvrije benzine en tweetakt olie mengen maar….

Wist u dat na 1 uur grasmaaien met normale benzine de uitstoot van de giftige stof benzeen gelijk is aan ongeveer 100 uur grasmaaien met Aspen alkylaatbenzine? Aspen alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor u en uw omgeving, maar ook voor uw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt dat deze altijd start. U kunt Aspen alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer u uw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor u in het voorjaar weer probleemloos aan de slag kunt!

De voordelen op een rij:

  • – Uw motor start altijd
  • – Jarenlang houdbaar
  • – Vrijwel reukloos
  • – Minder onderhoud en een langere levensduur
  • – Uw gezondheid en het milieu optimaal beschermd
  • – Aspen bevat geen ethanol
  • – Kant en klaar in 1 Liter of 5 liter jerrycan

                Aspen 2 tweetakt (rood)                  Aspen 4 viertakt (blauw)

Is E10 benzine geschikt voor uw tuinmachines? 

Sinds 1 oktober 2019 is op de meeste tankstations Euro 95 benzine vervangen door E10. Dat leidt tot veel vragen bij gebruikers van benzine tuingereedschap. Kun je E10 gebruiken voor tuingereedschap met een tweetaktmotor (dus als deel van de mengsmering) of in viertaktmotoren?

Wij adviseren (ook op aanraden van de fabrikanten) het gebruik van alkylaat brandstof bij zowel 2-Takt als 4-Takt motoren.

Naast de milieu- en gezondheidvoordelen speelt vooral de houdbaarheid een belangrijke rol. Het merk Aspen is al jaren marktleider in de Benelux en zorgt voor een probleemloos gebruik van uw benzinemotoren. Het is verkrijgbaar bij de meeste tuin- en parkmachine winkels en professionele gereedschap speciaalzaken. Ook andere merken alkylaat brandstof zijn uiteraard geschikt.

Gebruik bij voorkeur geen E10 benzine.

Afbeeldingsresultaat voor e10 benzine

Dat komt door de agressieve bestanddelen van E10 en de houdbaarheid van dit type brandstof. De viertakt benzine Euro 95 en E10 zijn geen totaal verschillende brandstoffen. De getallen in Euro 95 en Euro 98 staan voor het octaangehalte. Ook E10 heeft een bepaald octaangetal van meestal 95 of 98. Lager dan dat bestaat in Nederland niet. De 10 in E10 heeft niets te maken met het octaangetal, maar staat voor 10% bio-ethanol. Euro 95 en Euro 98 bevatten maximaal 5% bio-ethanol. Bij het tankstation wordt dit ook wel aangeduid als E5. Veel (nieuwere) auto’s kunnen prima met E10 omgaan. Voor oudere auto’s, scooters en benzinetuingereedschap kan het hogere ethanolgehalte wel problemen opleveren.Het hogere percentage bio-ethanol moet ervoor zorgen dat o.a. auto’s minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten.

E10 is agressiever dan Euro 95 en 98. 

De Ethanol in E10 is een agressieve stof die rubbers, pakkingen en kunststof en aluminium motoronderdelen aantast. Dat is dus (op langere termijn) niet goed voor de levensduur van de motor van je benzine trilplaat, hakselaar, rupsdumper etc. Ethanol kan ook water uit de lucht opnemen waardoor uiteindelijk het octaangetal van de brandstof daalt en er bovendien roest kan ontstaan in de motoronderdelen. Dat zijn allemaal dingen die je liever niet ziet wanneer je lang plezier wilt hebben van je benzine gereedschap.

E10 heeft een korte houdbaarheid. 

De meeste gebruikers van gereedschap met benzine motoren kennen het probleem. Je vult de tank van je machine bij vanuit een benzinekan met Euro 95. Maar de motor loopt slecht. Hij start slecht, stottert en dreigt continue uit te vallen. Er lijken echt problemen met de motor. En dan hoor je: gebruik eens verse benzine. Je verwijdert de “oude” benzine en wat blijkt de motor loopt weer prima. De houdbaarheid van benzine is beperkt. Daarom het advies de brandstoftank van je tuingereedschap leeg te maken voordat het gereedschap de winteropslag ingaat. Euro 95/98 en mengsmering zijn namelijk maximaal 3 maanden houdbaar.

Met E10 zul je de brandstoftank nog vaker moeten legen wanneer je het gereedschap niet gebruikt. Bij E10 kun je namelijk al naar 3 weken problemen krijgen. Het gaat “vergommen” en het wordt een stroperige substantie die de motor kan beschadigen maar zorgt zeker voor een “slecht lopende motor”.

Daarom adviseren wij ook het gebruik van Alkylaat benzine. Alkylaat benzine zoals Aspen2 of Aspen4  zijn jaren houdbaar. Dus ook in de winterperiode kunt u uw machine probleemloos wegzetten.

Wanneer je benzine tuingereedschap probleemloos wilt blijven gebruiken en geen alkylaat benzine wil aanschaffen:

Kies voor Euro 98 of een premium brandstof zoals BP Ultimate, Shell V-Power, Esso Synergy Supreme of Total Excellium. Deze brandstoffen hebben meestal een octaangetal van 95 of 98 en zijn ethanolvrij of hebben een maximaal ethanolgehalte van 5%. Check dit altijd voordat je tankt!

Was je niet op de hoogte van de verschillen en heb je de tank van je gereedschap per ongeluk vol getankt met E10? Inprincipe geen probleem. Houd vooral rekening met de kortere houdbaarheid. Wanneer je E10 getankt hebt en daarna weer de juiste brandstof gebruikt zul je er hoogstwaarschijnlijk niets van merken. Langdurig gebruik van E10 kan wel tot motorschade leiden.

De motor van uw machine of voertuig blijft schoon

Gewone benzine is een mengsel van een honderdtal stoffen die deels een negatieve invloed hebben op de werking van de motor. De motor vervuilt inwendig en door de korte houdbaarheid veroorzaakt het startproblemen. Aspen alkylaatbenzine bestaat slechts uit een tiental stoffen die zorgen voor een schonere motor.

Altijd starten door jarenlange houdbaarheid

Gewone benzine bederft snel. Tijdens dit proces, ’vergomming’ genaamd, scheiden de componenten zich van elkaar en verandert de originele samenstelling van de benzine waardoor de motor niet meer start. Dit is vooral een probleem voor machines en voertuigen die lange periodes niet gebruikt worden. Aspen is daarentegen jarenlang houdbaar zonder dat er vergomming optreedt. Machines en voertuigen op Aspen alkylaatbenzine kunnen maanden, of zelfs jaren gestald worden en starten altijd probleemloos. Dit is niet alleen makkelijk, maar scheelt ook kostbare onderhoudsbeurten!

Aspen bevat geen ethanol

Gewone benzine bevat tegenwoordig ruim 5 % ethanol. Voor auto’s levert dit vrijwel geen problemen op, maar voor machines kan de toevoeging van ethanol storingen geven: Ethanol bindt vocht, de benzine verzuurt hierdoor in de tank Verzuring veroorzaakt oxidatie van het brandstofsysteem Een aangetast brandstofsysteem geeft startproblemen Voorkom kostbare reparaties aan uw machine. Gebruik Aspen. Aspen bevat geen ethanol en dus kunt u altijd probleemloos uw machine starten!

Lange levensduur door minder koolafzetting

Tijdens het verbrandingsproces ontstaat koolafzetting op cilinder, zuiger en poorten. Hierdoor daalt geleidelijk de prestatie van de motor en ontstaan er uiteindelijk storingen. Omdat Aspen schoner is veroorzaakt het heel weinig koolafzetting. Uw motor blijft dus schoner, waardoor de levensduur verlengd wordt en deze veel langer de originele prestaties levert.

Meer vermogen door betere verbranding

Mede door de aanwezigheid van niet-essentiële componenten verbrandt gewone benzine niet volledig. Dit betekent dat de cilinderinhoud niet helemaal wordt benut voor het leveren van vermogen. Aspen verbrandt vrijwel volledig. En een betere verbranding betekent dat uw motor soepeler loopt en meer vermogen heeft!

Wat zijn de voordelen van Aspen alkylaatbenzine?

Met Aspen wordt de uitstoot van een benzinemotor 99% schoner. Dit is beter voor uw gezondheid, uw motor en ons milieu. Daarnaast is Aspen ook eenvoudig in het gebruik. U hoeft niet meer naar de benzinepomp, niet meer zelf te mengen met olie en Aspen is jarenlang houdbaar, waardoor u altijd de beste benzine op voorraad heeft! Kant en klaar in een 5L jerrycan met vulhulp.

Aspen is 99% schoner dan gewone benzine

In vergelijking met auto’s stoten kleine verbrandingsmotoren zoals die van kettingzagen, grasmaaiers en bromfietsen relatief veel onverbrande benzine uit. Dit komt doordat ze vaak eenvoudiger en goedkoper geconstrueerd zijn. Gewone benzine bevat schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen en aromaten. Benzeen is kankerverwekkend. Het is daarom belangrijk blootstelling hieraan zoveel mogelijk te voorkomen. Aspen alkylaatbenzine bevat vrijwel geen van deze schadelijke stoffen omdat het op een speciale wijze geraffineerd is. En wat er niet in gaat, komt er ook niet uit! Een vergelijking tussen een kettingzaag op gewone benzine en een kettingzaag op Aspen alkylaatbenzine: Een kettingzaag op gewone benzine stoot evenveel benzeen uit als 57 auto’s.

Twee kettingzagen op Aspen alkylaatbenzine stoten slechts evenveel benzeen uit als 1 auto op gewone benzine.

Uitleg: Gegevens komen van testen met een moderne motorzaag. Voor de auto geldt 0,1 gram HC/km uitstoot op een snelheid van 50 km/u.

Uw gezondheid staat voorop

Veel mensen hebben in het verleden ernstige gezondheidsschade opgelopen doordat zij dagelijks in aanraking kwamen met schadelijke stoffen. Soms door onwetendheid en soms omdat er geen alternatief voorhanden was. Zij hadden geen keuze. U wel.

Aspen beperkt de blootstelling aan schadelijke stoffen

U ademt uitlaatgassen in. Bij het werk met een kettingzaag, doorslijper, achter uw grasmaaier of tijdens een uitje naar een indoor karting. Er zijn veel toepassingen van machines en voertuigen waarbij uitlaatgassen worden ingeademd. In de uitlaatgassen van gewone benzine zitten schadelijke stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Door lichamelijke inspanning wordt deze opname nog eens versneld. Op korte termijn kan dit klachten veroorzaken zoals irritaties van neus, ogen, longen, hoofdpijn en duizeligheid. Op lange termijn kan het lijden tot chronische zenuwaandoeningen en zelfs kanker. Daarom is Aspen alkylaatbenzine ontwikkeld: vrijwel vrij van schadelijke stoffen. Om uw gezondheid te beschermen.

Aspen bevat vrijwel geen schadelijke stoffen

In gewone benzine zitten schadelijke stoffen zoals benzeen, olefinen en aromaten. Aspen alkylaatbenzine bevat vrijwel geen van deze schadelijke stoffen en is daarom 99% schoner dan gewone benzine.

Invloed van schadelijke stoffen op uw gezondheid

Benzeen: Veroorzaakt de kankersoort leukemie en wordt beschouwd als de stof die, in benzine en uitlaatgassen, het meest gevaarlijk voor de gezondheid is. Hoopt zich op in alle levende organismen.

Aromaten: Kan onder andere chronische zenuwschade veroorzaken. Draagt bij tot ozon aan de grond. Hoopt zich op in alle levende organismen.

Olefinen: Reageren in het lichaam en vormen stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Zijn hoogreactief en dragen bij tot hoge gehaltes ozon aan de grond.

Ozon aan de grond: Een zeer agressief en giftig gas, dat leidt tot verminderde longfunctie, hoesten, pijn op de borst en ademnood.

De schadelijke stoffen in gewone benzine worden ook tijdens het tanken via brandstofdampen ingeademd. En bij direct contact van benzine op de huid is de opname van schadelijke stoffen nog sneller. Tank daarom veilig met de Fillpartner Autofiller voor de Aspen 5L jerrycan.

NU LEVERBAAR – 4WD AUTOMOWER – TOT 70% HELLING MOGELIJK!

Categories:
16/10/2019

Test beste ruggedragen bladblazers 2017 – Lees onderstaande artikel

Categories:
08/11/2017

Best Backpack Blower Shootout

NIEUW – HUSQVARNA RIDER RC318T COLLECT – Nu al in ons assortiment – zie specs bij producten

Categories:
08/11/2017

Eerste electrische zitmaaier Frisian FM170 zero-turn afgeleverd

Categories:
28/06/2017

Rimmert FM-170 Zero turn maaier in het veld

De afgelopen weken zijn de eerste serie nieuwe maaiers uitgeleverd. Dit heeft gezorgd voor veel blije en tevreden klanten. Zoals bij meneer van Grinsven te Ermelo. Meneer van Grinsven had zijn gras al weken laten groeien in afwachting van zijn maaier. Vrijwel direct na aflevering kregen wij al een email waarin hij vertelde blij te zijn weer te kunnen maaien en zeer tevreden te zijn over de prestaties. Ook wij stonden wel even te kijken van hoe lang het gras was, maar door rustig te rijden lukte het meneer van Grinsven toch om het gras te maaien. Een goede test voor onze Rimmert.

Frisian FM170 -1Na het succes van de eerste  FM-70 serie zijn we begonnen aan de ontwikkeling van de opvolger: de FM-170. Een volwaardige zero-turn maaier voor groot particulier en semiprofessioneel gebruik.

De machine heeft 2 wielmotoren en 2 motoren direct op het maaidek, een 48 volt systeem met een totaal vermogen van 5 KW. In basis geleverd met Lithium accu’s en maaitijd van circa 1 uur. Door de optionele modulaire accu’s kan de maaitijd maximaal 3 uren bedragen en is dan goed voor meer dan 10.000 m2 maaien per accu lading. De laadtijd bedraagt 3 uur en optioneel snelladen binnen 1.5 uur is mogelijk.

Een revolutie in de markt, stil, zuinig, comfortabel en een stuk minder onderhoud zijn de kernwoorden die de Rimmert uniek maken. Voor bedrijven is er een fiscale subsidie mogelijk tot wel 38% mia/vamill. Vanaf medio april 2017 is er een demonstratie model beschikbaar en de leverbaarheid zal in het voorjaar van 2017 zijn.

Nieuwe Bensel elek. transporter voor Kindcentrum Putten

Categories:

PUTTEN
Door de enorme groei van Kindcentrum Putten heeft het bestuur besloten om een golfkar aan te schaffen om de kinderen in te vervoeren. Over enkele weken komt er een nieuwe vestiging bij en daarom werd er gezocht naar een duurzaam vervoersmiddel.

Cora van den Brink wil de golfkar inzetten voor de BSO-kinderen. ,,We hebben een elektrisch golfkarretje aangeschaft zodat we deze kunnen inzetten bij het vervoer van de kinderen die van en naar school gebracht moeten worden.”

Omdat de golfkar onder schooltijden niet gebruikt wordt, wil Van den Brink onderzoeken of er een project opgezet kan worden om ouderen met de golfkar vanuit Bijsteren naar Putten te vervoeren. ,,De golfkar is uitgerust met extra veiligheidsmaatregelen zoals gordels en een ruitenwisser. De firma Van Steeg Tuinmachines heeft hiervoor gezorgd. Het is een veilig vervoersmiddel en kan daardoor ingezet worden om ouderen uit hun isolement te halen. We hopen dat er vrijwilligers zullen komen die het leuk vinden om met ouderen op weg te gaan, naar de markt of de winkels bijvoorbeeld.”

Kindcentrum Putten organiseert regelmatig een activiteit waarbij jonge en oudere doelgroepen bij betrokken zijn. ,,We hopen dat de golfkar echt als maatschappelijk vervoersmiddel gebruikt gaat worden en dat we straks ook de jongste kinderen samen met de ouderen mee kunnen nemen naar het centrum. Dat is voor allebei leuk.” De golfkar kan een maximale snelheid van 45 kilometer per uur halen maar voor de veiligheid wordt 25 kilometer per uur aangehouden. Voor het besturen ervan en voor het begeleiden van ouderen worden vrijwilligers gezocht via Stichting Present (stichtingpresent/putten.nl) en de SWP (www.swputten.nl).

Nieuw – SOLO nevelspuit Clean Line – geschikt voor zuren zoals azijn

Categories:

Solo heeft haar lijn vatspuiten uitgebreid met modellen die geschikt zijn voor het gebruik met bv azijn. Bij normale modellen worden afdichtrubber aangetast zodat er op een gegeven moment geen drukopbouw meer mogelijk is. Deze rubbers zijn bij de nieuwe Clean Line modellen van een aangepast materiaal.
Prijzen beginnen bij € 80,- incl. BTW voor een 5 ltr. handspuit tot € 180,- incl. BTW voor een 15ltr rugspuit.

Nieuwe bedrijfsbus in gebruik genomen.

Categories:


Deze maand hebben we onze nieuwe bus binnen gekregen. Ook deze keer is hij weer prachtig bestickerd door Pasman Reclame uit Putten. Mooi werk John!

Natuurmonumenten kiest voor FERRIS zero-turn zitmaaier

Categories:

Natuurmonumenten heeft onlangs de nieuwe Ferris IS2100Z 155cm zeroturn maaier ontvangen op de mooie locatie Kasteel Groevenbeek.
Ze hebben gekozen voor de nieuwe, zeer zuinige en emissie arme IS2100 met 28pk direct ingespoten Briggs&Stratton EFI 2-cilinder motor.
Deze Ferris is voorzien van een Independence veersysteem op alle wielen voor comfortabel maaien en een zeer laag trillingsniveau voor de bestuurder.

HUSQVARNA 536LiHE3 Accu-stokheggenschaar – binnenkort leverbaar!

Categories:
03/04/2017

HUSQVARNA 536LiHE3
536LiHE3

De Husqvarna 536LiHE3 accu stokheggenschaar combineert benzine prestaties met nul uitstoot en een uiterst stille werking. Met maximaal 3,5 m bereik, hoge snijsnelheid en Husqvarna duurzaamheid, het geeft de productiviteit en de resultaten op een pro-niveau – maar Husqvarna 536 LiHE3 is rustig en schoon genoeg voor gebruik, zelfs in woonwijken, hotels, ziekenhuizen en andere geluidsgevoelige omgevingen. De eenvoudige hoekinstelling en comfortabele handgrepen maken het 536LiHE3 ideaal voor elke toepassing. Compatibel met alle Husqvarna BLi-batterijen en opladers

Meslengte
55
Gewicht
4.15

€ 479,00 verkoopprijs incl. BTW